martes, 10 de diciembre de 2013

Corpus Christi 

Aquesta festa va sorgir a l'edat mitjana , quan en 1208 la religiosa Juliana de Cornillon promou la idea de celebrar una festivitat en honor al cos i la sang de Crist present en l'Eucaristia . Així , se celebra per primera vegada en 1246 en la Diòcesi de Lieja ( Bèlgica ) .

L'any 1263 , mentre un sacerdot celebrava la missa a l'església de la localitat de Bolsena ( Itàlia ) , en trencar l'hòstia consagrada brollar sang , segons la tradición.1 La Ciència ha tractat d'explicar aquest succés atribuint-ho a la probable presència a el pa del pigment vermell prodigiosina segregat pel bacteri Serratia marcescens.2 Aquest fet , molt difós i celebrat , va donar un impuls definitiu a l'establiment com a festa litúrgica del Corpus Christi . Va ser instituïda el 8 setembre 1264 pel papa Urbà IV , mitjançant la butlla Transiturus hoc món . A Sant Tomàs d'Aquino se li encarrega preparar els textos per l'Ofici i Missa pròpia del dia , que inclou himnes i seqüències , com Pange Lingua (i la seva part final Tantum Ergo ) , Lauda Sion , Panis angelicus , Adoro te devote o Verbum Supernum Prodiens .
En el Concili de Vienne de 1311 , Climent V donarà les normes per regular el seguici processional a l'interior dels temples i fins i tot indicarà el lloc que han d'ocupar les autoritats que volguessin afegir a la desfilada .
L'any 1316 , Joan XXII introdueix la Vuitena amb exposició del Santíssim Sagrament . Però el gran reconeixement vindrà donat pel papa Nicolau V , quan en la festivitat del Corpus Christi de l'any 1447 , surt processionalment amb l'Hòstia Santa pels carrers de Roma .
En molts llocs és una festa d'especial rellevància . A Espanya hi ha la dita popular : Tres dijous hi ha en l'any que rellueixen més que el sol : Dijous Sant , Corpus Christi i el dia de l'Ascensió , el que dóna idea de l'arrelament d'aquesta festa .
Les celebracions del Corpus solen incloure una processó en la qual el mateix Cos de Crist s'exhibeix en una custòdia





1 comentario: